رنگ دندان خود را انتخاب کنيد!


 





 
شما دوست داريد دندانتان با چه رنگ ماده‌اي پر شود؟ آبي آسماني؟ زرد طلايي؟ سبز چمني و يا بي رنگ و براق با ذرات درخشان؟ حتما به نظرتان عجيب مي‌آيد اما جالب است بدانيد که اين روزها در اروپا و آمريکا ماده ترميمي جديدي در دندانپزشکي ساخته شده که در آن خود کودک مي‌تواند رنگ ترميم دندانش را انتخاب کند! اين مساله تا حد زيادي اضطراب و نگراني کودک و والدين او از کار دندانپزشکي را کاهش مي‌دهد. اين مواد رنگي انواعي از کامپوزيت‌ها هستند و بعد از قرار گرفتن در دندان به کمک نور سفت مي‌شوند. اين نوع ماده در حال حاضر فقط در دندان‌هاي شيري کودکان استفاده مي‌شود و از آنجا که از خود فلورايد آزاد مي‌کند، مانع از بروز پوسيدگي‌هاي جديد در دندان‌هاي کودکان مي‌شود. تصور کنيد که کودک شما دنداني صورتي يا سبزرنگ در دهان داشته باشد؟!
بيش از 150 سال است که آمالگام ماده اصلي براي پر کردن دندان‌ها بوده است. يعني همان ماده نقره‌اي يا سياه رنگ قديمي که همه ما در دهانمان داريم. اين ماده از يک پودر و يک مايع ساخته شده است. پودر آمالگام مخلوطي از چند نوع فلز مانند نقره، قلع، مس و روي است و قسمت مايع آن از جيوه ساخته شده است. اين دو قسمت پودر و مايع وقتي با هم مخلوط مي‌شوند، در ابتدا قوام نرمي دارد و مي‌توان آن را به راحتي درون دندان تراش خورده قرار داد و شکل مناسب را به آن داد و بعد از مدت کوتاهي سفت مي‌شود.

اين ماده در طول اين همه سالي که استفاده مي‌شود، هميشه مورد توجه دندانپزشکان بوده و تا به امروز هم انتخاب اول براي پر کردن دندان‌ها بوده است.
قيمت مناسب، استحکام و دوام بالاي آن از جمله عواملي بوده که موجب شده در طول اين سال‌ها مواد ديگر نتوانند جاي آمالگام را بگيرند اما در طول همه اين سال‌ها درباره بي‌خطر بودن آمالگام بحث‌هاي زيادي صورت گرفته است. جيوه که قسمت اعظم اين ماده را تشکيل مي‌دهد، در مقادير بالا مي‌تواند مشکلات کليه و مشکلات عصبي و عوارضي همچون خستگي، بي‌خوابي و کم شدن حافظه را موجب شود. همين امر گاهي افراد را درباره استفاده از آن در ترميم دندان‌ها نگران مي‌کند اما بايد دانست که مقادير جيوه‌اي که در آمالگام وجود دارد، بسيار پايين‌تر از سطحي است که بتواند مشکل‌ساز باشد. با اين حال هر از چندي تحقيق جديدي درباره ايمني آن (به خصوص درباره کودکان) انجام مي‌شود.
در جديدترين تحقيقي که انجام شده، 500 کودک 6 تا 10 ساله را که هيچ ترميمي در دندان‌هايشان نداشتند انتخاب کردند. دندان نيمي از اين کودکان با آمالگام و نيم ديگر با کامپوزيت (ماده ترميمي همرنگ دندان) پر شد. روي اين کودکان در حدود پنج سال تحقيق شد.
در نهايت در اين دو گروه کودکان، هيچ تفاوتي در هوش و حافظه و يا مشکلات کليوي يا عصبي مشاهده نشد. پس هنوز هم آمالگام ماده‌اي بي‌خطر به حساب مي‌آيد و نبايد از استفاده آن در ترميم دندان‌ها نگران بود اما حتما باز هم تحقيقات ديگري در سال‌هاي آينده درباره آ‌ن انجام خواهد شد تا نتيجه چه باشد.
منبع:www.salamat.com